munkaerő-közvetítés
Gazdaság

A munkaerő-közvetítés szerepei

A munkakeresés során számos kérdésben merülhet fel bizonytalanság, ezért igazán hasznos szerepe lehet egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szakembernek. A munkakeresők gyakran félnek segítséget kérni, illetve a saját korlátaikat sem mindig látják reálisan.

Mindezek tükrében mindenkit bátorítunk, hogy adjon esélyt a munkaerő-közvetítés számára, hiszen biztosra vehetjük, hogy veszíteni valója senkinek sincs. Annak érdekében, hogy jobban átlássuk ennek a szolgáltatásnak a gyakorlati szerepét, megemlítünk néhány olyan kardinális pontot, ahol a bizonytalanságok könnyedén leküzdhetőek a munkaerő-közvetítés igénybevételével:

  1. Szakterület kiválasztása

Érettebb munkavállalók már rendszerint nagyobb önismerettel és egzaktabb elképzeléssel rendelkeznek, ám a fiatalabbaknál gyakori a hezitálás. A munkaerő-közvetítéssel egyfajta mentorálás is megvalósul, amelynek során segítenek felmérni az érdeklődési kör, a kvalitások, továbbá az esetleges képesítések függvényében a testhezálló munkaköröket.

  1. Munkarend megállapítása

Az álláshirdetések gyakran annyi információt zúdítanak az érdeklődőkre, hogy végül összezavarodnak, illetve nem látják át pontosan, hogy számukra a munkarend tekintetében mi jöhet szóba és mi nem. A munkaerő-közvetítés egy világos szűrőként is szolgál: rámutat, hogy például az egyéni kapacitás, az időbeosztás, az utazási feltételek függvényében mely ajánlatok reálisak.

  1. Jogi feltételek tisztázása

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szakemberekkel szemben erkölcsi elvárásnak minősül a korrektség, vagyis, hogy ne erőltessen rá az érdeklődőre olyan állásajánlatot, amelyről tudja, hogy objektíve nem neki való. Ennek értelmében a szakember kellő jogi felvilágosítást nyújt, tehát részletesen rámutat a próbaidő, a felmondási idő és a különféle szakmai, etikai és egyéb követelményekre.

Még szintén kedvelheted...