hajtóműves villanymotor, motor szerelés
Gépészet

A hajtóműves villanymotor felhasználási lehetőségei

A fizikához akár csak hobbi-szinten értők biztosan tudják azt, hogy az, hogy ma számos dolgot gépek végeznek el helyettünk nagy részben a fizikának és a villanymotoroknak köszönhető. Nem elterjedt széles körben, de a hajtóműves villanymotorok a felelősek azért, hogy az élelmiszeripar, az autógyártás, a közlekedés, a szórakoztatóipar és még sok más részterület olyan automatizált formában működik, hogy az lehetővé tette az összes ilyen terület gyors fejlődését, növekedését, az ipari forradalom egy új szintjére lépett az emberiség.

A hajtóműves villanymotor egy viszonylag egyszerű szerkezet, mely igen csak meglepő annak fényében, hogy a felhasználási lehetőségeinek a száma milyen magas.  Legegyszerűbb formája otthoni körülmények között is előállítható, ezért is szokták ezeket bemutatni a fizikaórán, mint kísérleti tárgyat, lényegében egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt szerkezet, egy egyszerű fémtekercsből, mágnesből, gémkapocsból is előállítható, a szerkezet ilyen formában kisebb világítótestek meggyújtására alkalmas.

Albert Obermoser bruchsali konstruktőr találta fel az úgynevezett “előtét motort”, mely a kezdeti prototípusa volt annak a villanymotornak, amit ma ismerünk és amit olyan sok területen megtanultunk használni különböző átalakítások révén. A gyárakban már olyan villanymotorok vannak, melyek több száz kiló mozgatására képesek. A hajtóműves villanymotor ma már az ipar egyik területén sem nélkülözhető eszköz, nagyban megkönnyíti az emberek életét a hétköznapokban és a gyári munkafolyamatok ellátásában is.

Hogy elsőre egy kevésbé elvont felhasználási területeit említsük a hajtóműves villanymotoroknak a közlekedést hoznánk fel példának, hiszen még az autókban is találkozhatunk velük, ahogy a villamosokban, trolibuszokban is előfordulnak. Henteseknél a húsvágó gépeket is ezek üzemeltetik. A hajtóműves villanymotor hajtja autóiparban, az italgyártásban, a gyártással foglalkozó vállalatokban a gépeket, jelenleg is egy olyan villanymotor kialakításán dolgoznak Svédországban, mely autókban lesz használva.